Wat doen orthopedagogen en kinderpsychologen nou eigenlijk precies?
Wat is het verschil en hoe kies je een orthopedagoog of therapeut die jouw kind de juiste hulp kan bieden?

Een orthopedagoog is eigenlijk hetzelfde als een kinderpsycholoog. Het zijn beide universitaire opleidingen. Verschillend van naam, maar de inhoud van beide opleidingen is op dezelfde wetenschappelijke achtergronden gebaseerd. Een orthopedagoog en kinderpsycholoog staan dan ook gelijk in titel.
Orthopedagogen en kinderpsychologen kunnen het best worden omschreven als mensen die gespecialiseerd zijn in het helpen van kinderen, jongeren en soms zelfs een heel gezin op het moment dat er op een bepaald gebied problemen zijn ontstaan. Deze problemen kunnen enerzijds voorkomen op persoonlijk gebied: deze problemen noemen we sociaal-emotionele problemen en kunnen zowel thuis als buitenshuis plaatsvinden.  En anderzijds kunnen er problemen voorkomen op het gebied van leren en school: deze problemen noemen we leerproblemen en zijn geconcentreerd rondom het leren binnen de schoolse situatie. 

Waar zitten de verschillen?
De wetenschappelijke en universitaire basis van alle orthopedagogen en kinderpsychologen is een waarborg voor professionaliteit en kundigheid, maar geeft geen specifieke richting aan hoe een orthopedagoog of kinderpsycholoog precies te werk gaat. Ten eerste kunnen orthopedagogen ervoor kiezen zich in enkele specifieke problemen te specialiseren. Ten tweede verschillen orthopedagogen in de manieren waarop zij kinderen en jongeren helpen. Het is dus belangrijk te kijken welke orthopedagoog of therapeut voldoende kennis heeft van de problemen waar hulp voor gezocht wordt en welke manier van werken bij uw eigen kind past! Durf hierbij ook op het eigen gevoel te vertrouwen, een "klik" met een praktijk en met de orthopedagoog of kinderpsycholoog is heel belangrijk!

Onze specialisatie en werkwijze
Binnen Jaxie! hebben wij ons als orthopedagogen en kinderpsychologen gespecialiseerd in sociaal-emotionele problemen.  In onze manier van werken zijn wij ook uitgesproken: wij werken persoonljik en heel kindgericht. 

kinderpsycholoog RoosendaalDe kwaliteit van de begeleiding en de manier waarop het kind of de jongere de begeleiding ervaart, staan bij ons bovenaan de lijst.  Wij geven veel individuele aandacht aan de kinderen en jongeren en passen de begeleiding en therapie aan op de interesses die hij of zij heeft. Per kind hanteren wij dus een op maat gemaakte aanpak met steeds verschillende behandelingsvormen. Met sommige kinderen schilderen we, met anderen werken we met speltherapie, met sommigen praten en luisteren we juist veel. Dat ontstaat vanzelf in het contact met het kind: hoe prettiger een kind  of jongere zich voelt bij de begeleiding, hoe sneller er veranderingen teweeg gebracht kunnen worden. Als je hier nog wat meer over wilt lezen, kijk dan ook even bij Jaxie!'s werkwijze.